Len jest rośliną o wszechstronnym zastosowaniu. W medycynie wykorzystuje się zarówno nasiona, tzw. siemię lniane, jak i olej lniany. Kleik z nasion jest środkiem osłaniającym błony śluzowe żołądka i jelit – zalecany szczególnie przy nieżytach żołądka i jelit (gastritis, enteritis).
Len to roślina dobrze znana w Polsce, uprawiana i wykorzystywana od stuleci, ale nadal ceniona jako źródło oleju i włókna. Surowiec farmaceutyczny to wysuszone nasiona, które zawierają 30–45% oleju, 20–25% białka, lignany oraz 6–10% śluzowych polisacharydów. Polisacharydy są zbudowane z kwasu galakturonowego, galaktozy, ksylozy i ramnozy i mają zdolność wiązania wody. Według FPVI wskaźnik pęcznienia tego surowca powinien wynosić co najmniej 3,5.
Siemię lniane (Semen Lini Flax) jest surowcem wykorzystywanym w terapii chorób układu pokarmowego, głównie jako środek osłaniający przewód pokarmowy.
Ważne
-
Nasiona lnu muszą być przyjmowane z dużą ilością wody. Połknięcie suchych nasion spowoduje zaparcie.
-
Nie należy jednocześnie brać leków, ponieważ śluzowe polisacharydy opóźniają ich wchłanianie.
Odwar z nasion
Do sporządzenia odwaru używa się 5-10 g nasion zalanych 250 ml wody o temperaturze pokojowej. Należy gotować płyn przez 15 minut, ostudzić i przecedzić. Pić do 3 szklanek świeżo sporządzonego płynu na ½ do 1 godziny przed posiłkiem.