Nasiona lnu

Len jest rośliną o wszechstronnym zastosowaniu. W medycynie wykorzystuje się zarówno nasiona, tzw. siemię lniane, jak i olej lniany. Kleik z nasion jest środkiem osłaniającym błony śluzowe żołądka i jelit – zalecany szczególnie przy nieżytach żołądka i jelit (gastritis, enteritis).

Len to roślina dobrze znana w Polsce, uprawiana i wykorzystywana od stuleci, ale nadal ceniona jako źródło oleju i włókna. Surowiec farmaceutyczny to wysuszone nasiona, które zawierają 30–45% oleju, 20–25% białka, lignany oraz 6–10% śluzowych polisacharydów. Polisacharydy są zbudowane z kwasu galakturonowego, galaktozy, ksylozy i ramnozy i mają zdolność wiązania wody. Według FPVI wskaźnik pęcznienia tego surowca powinien wynosić co najmniej 3,5.

Siemię lniane (Semen Lini Flax) jest surowcem wykorzystywanym w terapii chorób układu pokarmowego, głównie jako środek osłaniający przewód pokarmowy.

 

Ważne
  • Nasiona lnu muszą być przyjmowane z dużą ilością wody. Połknięcie suchych nasion spowoduje zaparcie.

  • Nie należy jednocześnie brać leków, ponieważ śluzowe polisacharydy opóźniają ich wchłanianie.

Odwar z nasion

Do sporządzenia odwaru używa się 5-10 g nasion zalanych 250 ml wody o temperaturze pokojowej. Należy gotować płyn przez 15 minut, ostudzić i przecedzić. Pić do 3 szklanek świeżo sporządzonego płynu na ½ do 1 godziny przed posiłkiem.

Autor: prof. Iwona Wawer

Zapoznaj się z produktem

Polecane artykuły

Właściwości ziół

Owoc borówki czernicy

Czarne jagody to bogate źródło związków polifenolowych, głównie barwników antocyjanowych (glikozydy cyjanidyny, delfinidyny, malwidyny), ich…

Więcej
Zioła a zdrowie

Zioła w dermatologii (trądzik)

Trądzik to powszechna wśród młodzieży dolegliwość skórna, objawiająca się zaskórnikami i grudkami powstającymi w wyniku…

Więcej
Zioła a zdrowie

Zioła a stany zapalne oczu

Pieczenie, zaczerwienienie, uczucie piasku pod powiekami, ropna wydzielina to najczęstsze objawy stanu zapalnego oczu. Ulgę…

Więcej
Ziołolecznictwo

Zioła lecznicze: gwarancja jakości i leczniczego działania

Zachęcamy do szerokiego stosowania ziół w kuchni, do ich uprawy w przydomowym ogródku i na…

Więcej
Zioła a zdrowie

Zioła a wątroba

Wątroba to jeden z najważniejszych narządów organizmu człowieka, stanowi ogromną „fabrykę chemiczną”, w której działa…

Więcej
Właściwości ziół

Kora dębu

Dąb to drzewo osiągające duże rozmiary, będące też symbolem siły i długowieczności. Znane są okazy…

Więcej
Ziołolecznictwo

Historia ziołolecznictwa

Zioła towarzyszą człowiekowi od początku historii, każda cywilizacja miała swój zestaw roślin jadalnych i leczniczych...

Więcej
Właściwości ziół

Rumianek

Rumianek (Chamomilla recutita) jest znany i popularny w całej Europie. Uprawa tego zioła dominuje na…

Więcej
Właściwości ziół

Skrzyp polny

Skrzyp, z uwagi na działanie moczopędne, wchodzi w skład wielu mieszanek ziołowych o działaniu wspomagającym…

Więcej