Bratek

Kolorowe bratki kojarzą się nam z wiosną – to pierwsze kwiaty na rabatkach i w balkonowych skrzynkach. Tymczasem ziele bratka trójbarwnego jest znanym lekiem na młodzieńczy trądzik.

Bratek (Viola tricolor) to roślina o wysokości 10–20 cm. Kwiaty bratka, nazywane trójbarwnym fiołkiem, przypominają bratki uprawiane w ogrodach, ale ich kwiaty są mniejsze, w kolorach: fioletowy, żółty i biały. Zbioru ziela na plantacji dokonuje się dwukrotnie, po raz pierwszy w maju i czerwcu, drugi raz jesienią. Surowcem leczniczym są zielone części rośliny i kwiaty (po wysuszeniu). Ziele bratka to bogate źródło flawonoidów: wiolantyny (glikozyd apigeniny) oraz rutyny (glikozyd kwercetyny). Zawartość rutyny oznaczono jako 0,42 mg/g ziela. Wśród innych glikozydów znaleziono pochodne sześciu różnych aglikonów, w tym kwercetyny, apigeniny, izoramnetyny, kemferolu i luteoliny. W zielu są też saponiny, kwas salicylowy i salicylany, kumaryny, witamina C, β-karoten.

Ziele bratka dla nastolatka

Ziele bratka jest najbardziej znane i cenione ze względu na leczenie problemów skórnych i młodzieńczego trądziku. Picie naparu z bratka działa oczyszczająco na skórę, ale jego działanie jest kompleksowe. Ważny jest nie tylko efekt moczopędny, lecz także działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne.

Przy piciu naparu z bratka stan cery poprawia się stopniowo, powoli. Bioaktywne związki z naparu przyspieszają usuwanie toksyn z organizmu, co może spowodować krótkotrwałe zwiększenie się ilości wyprysków na początku stosowania. Nie należy jednak przerywać kuracji, tylko zastosować napar również zewnętrznie. Można włączyć inne zioła, np. przemywać twarz naparem z bratka oraz rumianku, który też działa przeciwzapalnie i przyśpiesza gojenie się zmian na skórze. Pamiętajmy, że surowce ziołowe nie działają po dwóch dniach, ale efekty kuracji będą trwałe i widoczne już po dwóch tygodniach stosowania.

Przygotowanie naparu

Torebkę (fix), która zawiera 2 g ziela, zalewa się wrzącą wodą i parzy pod przykryciem 7–10 minut. Łyżkę stołową suszu z bratków trzeba zalać 2 szklankami wrzątku, gotować 10 minut, przecedzić. Herbatę z bratka należy pić 2–3 razy dziennie przed posiłkiem. Można dodać łyżkę miodu.

Autor: prof. Iwona Wawer

Zapoznaj się z produktem

Polecane artykuły

Właściwości ziół

Morwa biała

Morwa biała bogata jest w białka, węglowodany, wapń, żelazo, kwas askorbinowy, β-karoten, tiaminę, kwas foliowy…

Więcej
Właściwości ziół

Mięta

Mięta jest szeroko uprawiana i od dawna bardzo popularna. Miętę znali starożytni Egipcjanie 1000 lat…

Więcej
Właściwości ziół

Nasiona lnu

Len jest rośliną o wszechstronnym zastosowaniu. W medycynie wykorzystuje się zarówno nasiona, tzw. siemię lniane,…

Więcej
Ziołolecznictwo

Historia ziołolecznictwa

Zioła towarzyszą człowiekowi od początku historii, każda cywilizacja miała swój zestaw roślin jadalnych i leczniczych...

Więcej
Zioła a zdrowie

Zioła a wątroba

Wątroba to jeden z najważniejszych narządów organizmu człowieka, stanowi ogromną „fabrykę chemiczną”, w której działa…

Więcej
Zioła a zdrowie

Zioła a zaparcia

Jednym z częściej spotykanych problemów ze strony układu pokarmowego są zaparcia. Mogą one występować okresowo…

Więcej
Zioła a zdrowie

Zioła a biegunka

Biegunka może mieć różne przyczyny. Aby móc trwale ją wyeliminować, należy ustalić, co leży u…

Więcej
Zioła a zdrowie

Zioła a stany zapalne jamy ustnej i gardła

Stany zapalne jamy ustnej, przyzębia i gardła dobrze reagują na leczenie naturalnymi preparatami. W takich…

Więcej
Właściwości ziół

Skrzyp polny

Skrzyp, z uwagi na działanie moczopędne, wchodzi w skład wielu mieszanek ziołowych o działaniu wspomagającym…

Więcej