Krwawnik

Krwawnik pospolity jest surowcem leczniczym, znanym od wieków. Podobno wojowniczy Achilles używał krwawnika do przyspieszania gojenia się ran, stąd jego botaniczna łacińska nazwa  – Achillea. Krwawnik, na co wskazuje jego polska nazwa, był używany do hamowania krwawienia. Przydawał się w czasach wojennych, rozgniecione ziele przykładano na rany, naparem obmywano skaleczenia.

Krwawnik pospolity (Achillea millefolium) jest rośliną, którą można znaleźć na całym świecie. Ma pierzaste liście i kwiatostany składające się z drobnych, białych kwiatków, kwitnie od lipca do października. Obecnie w ziołolecznictwie wykorzystuje się ziele i kwiaty.

Krwawnik stosowany w nowoczesnej fitoterapii jest uprawiany na plantacjach. Standaryzowany surowiec farmaceutyczny (wg FP VI) powinien zawierać 0,2–0,5% elejku eterycznego. Głównym składnikiem (do 40%) olejku jest chamazulen (znany z rumianku), są też: pineny, borneol, cynaol, linalol, kamfora. Skład olejku może się bardzo zmieniać w zależności od typu surowca. Do cennych składników krwawnika należą gorzkie seskwiterpeny (gwajakolidy, eudesmanolidy) i flawonoidy (glikozydy apigeniny, luteoliny, kwercetyny); achilleina (gorzki glikozyd) pomaga w hamowaniu krwawienia. W zielu są też procyjanidyny, garbniki (taniny), kumaryny, alkaloidy, żywice, kwas salicylowy, chlorogenowy i inne kwasy, sole mineralne (magnezu, cynku).

Krwawnik w medycynie

Krwawnik pospolity jest uniwersalnym surowcem leczniczym, stosowanym zarówno zewnętrznie, jak i wewnętrznie. Interesujące jest, że jego składniki, zwłaszcza goryczowe i olejkowe, współdziałają ze sobą. Olejek krwawnikowy ma działanie przeciwzapalne, właściwości ściągające mają taniny (garbniki) i żywice. Dzięki temu krwawnik znajduje zastosowanie w leczeniu wszelkiego rodzaju niewielkich zranień skóry.

Dolegliwości przewodu pokarmowego

Gorycze krwawnika, podobnie jak inne gorzkie surowce (Amara) podawane przed jedzeniem, wzmagają apetyt, hamują głodowe skurcze żołądka. Krwawnik pomaga w zaburzeniach motorycznych żołądka i górnego odcinka przewodu pokarmowego, przy wzdęciach i kolkach. Preparaty z kwiatów (wodny ekstrakt) pomagają przy dyspepsji – za ten efekt prawdopodobnie odpowiada cholina, a nie flawonoidy.

Na problemy kobiece

Krwawnik jest cenny w typowo kobiecych przypadłościach i powinien się znaleźć w każdej kobiecej apteczce. Herbatka z krwawnika łagodzi bóle menstruacyjne. Napar stosowany zewnętrznie sprzyja gojeniu drobnych otarć, chroni przed infekcjami, zapobiega zmianom śluzówki.

Przyrządzanie naparu

Krwawnik pospolity można zastosować w postaci herbatki ziołowej (fix), często występuje w mieszance z innymi ziołami. Aby cenne składniki lecznicze przeszły do roztworu, powinien on przebywać pod przykryciem 30 minut. Taką herbatkę należy pić 2–3 razy dziennie. W przypadku stosowania krwawnika w dolegliwościach układu pokarmowego należy stosować więcej surowca do sporządzenia naparu: jednorazowo ok. 4 g. Tę ilość surowca stosuje się także do przygotowania naparu, który ma być stosowany do okładów na rany. Należy pamiętać, że ziele krwawnika może powodować reakcję alergiczną (reakcje uczuleniowe na terpeny z olejku).

Autor: prof. Iwona Wawer

Zapoznaj się z produktem

Polecane artykuły

Zioła a zdrowie

Zioła a wątroba

Wątroba to jeden z najważniejszych narządów organizmu człowieka, stanowi ogromną „fabrykę chemiczną”, w której działa…

Więcej
Właściwości ziół

Owoc borówki czernicy

Czarne jagody to bogate źródło związków polifenolowych, głównie barwników antocyjanowych (glikozydy cyjanidyny, delfinidyny, malwidyny), ich…

Więcej
Zioła a zdrowie

Zioła a zaparcia

Jednym z częściej spotykanych problemów ze strony układu pokarmowego są zaparcia. Mogą one występować okresowo…

Więcej
Właściwości ziół

Senes

Senes zyskuje na popularności, ponieważ jest bardzo skuteczny i łatwy w stosowaniu. Ten lek zawdzięczamy…

Więcej
Właściwości ziół

Dziurawiec

Dziurawiec (Hypericum perforatum) to pospolita roślina naszych łąk. Jej żółte kwiatki, które pojawiają się pod…

Więcej
Właściwości ziół

Morwa biała

Morwa biała bogata jest w białka, węglowodany, wapń, żelazo, kwas askorbinowy, β-karoten, tiaminę, kwas foliowy…

Więcej
Zioła a zdrowie

Zioła a przeziębienie

Przeziębienia, szczególnie dokuczliwe w okresie jesienno-zimowym, w ponad 90% wywołane są przez wirusy. Huśtawki pogodowe,…

Więcej
Właściwości ziół

Lipa

Współczesna fitoterapia uważa kwiatostany lipy (Tiliae flos) za surowiec farmaceutyczny o działaniu napotnym i przeciwgorączkowym.…

Więcej
Właściwości ziół

Mięta

Mięta jest szeroko uprawiana i od dawna bardzo popularna. Miętę znali starożytni Egipcjanie 1000 lat…

Więcej