Zioła a wątroba

Wątroba to jeden z najważniejszych narządów organizmu człowieka. Stanowi zarazem ogromną „przetwórnię”, jak i „fabrykę chemiczną”. W wątrobie rozkładanych jest wiele substancji, w tym leki. Dzięki temu substancje te działają przez dokładnie taki czas jaki powinny, a po spełnieniu swojej roli są metabolizowane w wątrobie, aby następnie wraz z żółcią, moczem lub kałem wydalić się z organizmu. Wątroba odpowiada również za szereg procesów zachodzących w układzie trawiennym, w tym za produkcję żółci niezbędnej do trawienia tłuszczów. Bierze udział w produkcji białek, witamin i cholesterolu. Ma istotny wpływ na działanie układu odpornościowego. Stanowi magazyn glukozy, żelaza i witamin.

Jak widzimy, wątroba to bardzo zapracowany narząd. Dlatego warto o nią zadbać i wspomagać jej pracę za pomocą ziół.

Rola wątroby w procesie trawienia

Jej podstawową funkcją zewnątrzwydzielniczą jest wydzielanie żółci potrzebnej do trawienia pokarmu. Produkowana żółć umożliwia rozkład i trawienie tłuszczów. Jest przechowywana w pęcherzyku żółciowym, a następnie podczas fazy trawienia płynie przewodem żółciowym do dwunastnicy. Gdy pokarm zostanie strawiony w dwunastnicy, wątroba zaczyna ponownie gromadzić żółć w pęcherzyku. Niesłychanie ważne jest zarówno prawidłowe działanie wątroby, jak i dróg żółciowych i pęcherzyka żółciowego. Wątroba produkuje żółć, ale to drogi żółciowe i pęcherzyk żółciowy regulują jej wydzielanie do dwunastnicy. Zaburzenie funkcji jednego z narządów powoduje, że możemy mieć problem z trawieniem tłuszczów.

„Oczyszczalnia” organizmu

Rolę oczyszczania organizmu z toksyn, substancji niepotrzebnych lub występujących w nadmiarze pełnią dwa narządy: nerki i wątroba. Nerki umożliwiają pozbycie się toksyn i substancji niepotrzebnych wraz z moczem. Duża część z tych substancji najpierw musi przejść przez wątrobę, gdzie ulega przekształceniu do substancji mniej szkodliwych lub całkowicie nieaktywnych. Dopiero wówczas mogą być wydalone z organizmu przez nerki wraz z moczem lub poprzez żółć z kałem.

Narząd wszechstronny

Wątroba spełnia jeszcze wiele funkcji. Stanowi magazyn glukozy – jeśli w naszym organizmie jest zbyt dużo glukozy, wątroba magazynuje ją w formie glikogenu. W razie zapotrzebowania na glukozę magazyn też można łatwo uruchomić. W wątrobie wytwarzany jest cholesterol oraz magazynowane żelazo i niektóre witaminy. Wątroba wytwarza również białka niezbędne człowiekowi, aby jego krew prawidłowo krzepła. W wątrobie także bardzo toksyczny dla człowieka amoniak – produkt metabolizmu białek – przekształcany jest w znacznie mniej toksyczny kwas moczowy, który może być swobodnie wydalony z organizmu z moczem.

Wątroba na co dzień

Tak zapracowany organ jak wątroba może czasem zaszwankować. Jednym z najczęstszych zaburzeń pracy wątroby i dróg żółciowych jest niewystarczająca ilość żółci, która dociera do dwunastnicy, gdzie ułatwia trawienie tłuszczów. Wiąże się to zwykle z nieprawidłowymi skurczami woreczka żółciowego i dróg żółciowych. Gdy po posiłku tłuszcze pojawiają się w dwunastnicy, pęcherzyk żółciowy otrzymuje sygnał, że musi się skurczyć, aby wypchnąć z siebie odpowiednią porcję żółci. Jednocześnie w ścianie dwunastnicy, w miejscu, gdzie uchodzą do niej drogi żółciowe, znajduje się zastawka – furtka, która blokuje lub przepuszcza żółć do dwunastnicy. Aby żółć przeszła z woreczka do dwunastnicy, zastawka ta musi być oczywiście rozkurczona. Czasami z jakichś powodów skurcze woreczka żółciowego nie są wystarczająco silne, by wypchnąć żółć. Podobnie zdarza się, że zastawka nie rozkurczy się odpowiednio, aby przepuścić odpowiednio dużą ilość żółci.

Problemy z trawieniem tłuszczów mogą powodować wzdęcie, bolesność w okolicy wątroby, uczucie ciężaru w nadbrzuszu czy też odbijanie.

Pomoc dla wątroby

Sprawna wątroba i drogi żółciowe to podstawa prawidłowego trawienia tłuszczów. Jeśli pojawią się problemy, możemy wspomagać funkcje wspomnianych narządów preparatami ziołowymi.

W tym celu zaleca się stosowanie ziół żółciopędnych i rozkurczających. Ogromną zaletą ziół w leczeniu dolegliwości ze strony układu trawiennego jest nie tylko likwidowanie objawów, lecz także holistyczne dobroczynne działanie, które usuwa przyczyny zaburzeń w trawieniu. Zioła, nie obciążając wątroby, przywracają równowagę procesów trawiennych.

Zioła żółciopędne są zalecane w przypadku niestrawności spowodowanej wytwarzaniem zbyt małej żółci. Dzięki swoim właściwościom pobudzają wytwarzanie żółci, dzięki czemu ułatwiają trawienie tłuszczów. Wpływają na szybsze wydalanie żółci z dróg żółciowych i pęcherzyka żółciowego. Do grupy ziół żółciopędnych są zaliczane przede wszystkim:

  • ziele krwawnika – zawiera 1,5% olejku eterycznego, flawonoidy, glikozyd cyjanogenny, seskwiterpeny, garbniki, cholinę, betainę, achilleinę, witaminę C i sole mineralne. Ma działanie żółciopędne, przeciwzapalne. Pobudza produkcję soków trawiennych. Działa rozkurczająco w obrębie jelit i dróg żółciowych. Dzięki temu ułatwia przepływ żółci do dwunastnicy.
  • werbena pospolita – zawiera glikozydy, polifenole, tanina, śluzy i małe ilości olejku. Werbena ma działanie żółciopędne, przeciwbólowe, przeciwzapalne i rozkurczowe. Wspomaga regulację metabolizmu wątroby. Jest zalecana przy problemach trawiennych.
Konsultacja medyczna: lek. med. Barbara Leszczyńska

Zapoznaj się z produktem

Właściwości ziół

Polecane artykuły

Zioła a zdrowie

Zioła a przeziębienie

Przeziębienia, szczególnie dokuczliwe w okresie jesienno-zimowym, w ponad 90% wywołane są przez wirusy. Huśtawki pogodowe,…

Więcej
Zioła a zdrowie

Zioła a stany zapalne jamy ustnej i gardła

Stany zapalne jamy ustnej, przyzębia i gardła dobrze reagują na leczenie naturalnymi preparatami. W takich…

Więcej
Ziołolecznictwo

Historia ziołolecznictwa

Zioła towarzyszą człowiekowi od początku historii, każda cywilizacja miała swój zestaw roślin jadalnych i leczniczych...

Więcej
Właściwości ziół

Czystek

Czystek (Cistus incanus) to krzew o białych, różowych i czerwonych kwiatach, rośnie w krajach...

Więcej
Właściwości ziół

Owoc borówki czernicy

Czarne jagody to bogate źródło związków polifenolowych, głównie barwników antocyjanowych (glikozydy cyjanidyny, delfinidyny, malwidyny), ich…

Więcej
Zioła a zdrowie

Zioła na odporność - jakie na wsparcie?

Zioła na odporność mogą być ciekawą alternatywą dla ludzi, którzy szukają wsparcia dla swojego naturalnego…

Więcej
Właściwości ziół

Lipa

Współczesna fitoterapia uważa kwiatostany lipy (Tiliae flos) za surowiec farmaceutyczny o działaniu napotnym i przeciwgorączkowym.…

Więcej
Właściwości ziół

Głóg

Lecznicze właściwości głogu były znane starożytnym Grekom, a średniowieczna medycyna...

Więcej
Właściwości ziół

Rumianek

Rumianek (Chamomilla recutita) jest znany i popularny w całej Europie. Uprawa tego zioła dominuje na…

Więcej