Czystek

Czystek (Cistus incanus) to krzew o białych, różowych i czerwonych kwiatach, rośnie w krajach basenu Morza Śródziemnego, od Hiszpanii po Turcję, ale również na Kaukazie, w północnej Afryce i na Wyspach Kanaryjskich. Znanych jest ponad 50 gatunków czystków, ale tylko kilka jest uprawianych.

Najlepiej znane czystek szary (C. incanus) i czystek kreteński (C. creticus) mają różowe kwiaty, kwiaty czystka ladanowego lub żywicowego (Cistus ladanifer) są białe. Herbatka z czystka jest szczególnie popularna w Grecji i Turcji, gdzie pija się ją od wieków. W medycynie tradycyjnej napary z czystka są używane do leczenia dolegliwości układu trawienia oraz na przeziębienia. W Unii Europejskiej czystek otrzymał status nowej żywności (novel food), ze względu na tradycję stosowania go w kilku krajach unijnych. Jednak aby zostać składnikiem suplementów diety ze wskazaniami zdrowotnymi, czystek musi przejść wystarczającą ilość badań naukowych potwierdzających jego właściwości, a przede wszystkim mieć dobrze poznany skład chemiczny.

W czystku stwierdzono obecność kilku grup związków polifenolowych, takich jak elagitaniny, flawonoidy, kwasy fenolowe i ich pochodne. Poszczególne gatunki czystka: C. incanus, C. crispus, C. albidus różnią się profilem związków polifenolowych, a co za tym idzie również składem tych rozpuszczalnych w wodzie i obecnych w naparze. Interesującym materiałem jest też żywica (ladano) wydzielana przez np. czystka żywicowego. Sugerowano, że jest to mirra znana ze Starego Testamentu.

Wiadomo, że polifenole izolowane z roślin są silnymi antyoksydantami. Ekstrakt z czystka zawiera dużo oligomerów i polimerów polifenolowych i to są prawdopodobnie główne bioaktywne związki. Wśród 32 związków obecnych w naparze aż 30 wykazywało działanie antyoksydacyjne. Dzięki działaniu antyoksydacyjnemu herbatka z czystka chroni komórki i tkanki organizmu przed działaniem wolnych rodników. Ponadto przyczynia się do wzmocnienia organizmu i układu odpornościowego.

Spotykane w internecie informacje, że czystka można stosować jako ochronę przed kleszczami oraz że leczy boreliozę, nie są potwierdzone badaniami naukowymi.

Czystek dostępny jest w handlu w formie suszonego ziela, z którego przyrządza się napar. Susz należy zalać gorącą wodą i zaparzyć przez kilka minut. Dla konsumentów herbatek najważniejsze jest to, co jest w naparze/wywarze.

Jakie bioaktywne związki są odpowiedzialne za jego działanie?

W herbatce pijanej w niektórych rejonach Grecji jest dużo części zdrewniałych łodyg tej rośliny, a mało suszonych liści. Taki ekstrakt zawiera katechiny, kwas galusowy, galokatechiny,

Interesujące, że liście zbierane w lecie, gdy rośliny są poddane działaniu silnego słońca, zawierają znacznie więcej polifenoli niż te zbierane zimą. Herbatka zaparzona tylko z liści zawiera nawet 11 razy więcej kwasu galusowego niż ta ze zdrewniałych łodyg. Obecność katechin nadaje lekko gorzkawego smaku, ich ilość w naparze jest porównywalna z tą w zielonej herbacie. Ważne jest też rozdrobnienie suszonego materiału – im bardziej rozdrobniony, tym więcej w naparze jest związków flawonoidowych, pochodnych mirycetyny i kwercetyny.

Podsumowując: susz z czystka może zawierać łodygi, liście i kwiaty, ale odpowiednio rozdrobnione. Ziele trzeba kupować z wiarygodnego źródła. Kiedyś czystka przywoziliśmy z wakacji w Grecji. Teraz można go kupić w Polsce, w aptekach i sklepach z herbatami. Herbatkę z czystka można polecić zwłaszcza w okresie jesiennych infekcji, aby wspierać nasz układ odpornościowy. Smakuje posłodzona miodem lub z dodatkiem owocowego syropu.

Autor: prof. Iwona Wawer

Zapoznaj się z produktem

Polecane artykuły

Zioła a zdrowie

Zioła a zaparcia

Jednym z częściej spotykanych problemów ze strony układu pokarmowego są zaparcia. Mogą one występować okresowo…

Więcej
Ziołolecznictwo

Leki roślinne w XXI wieku

Lek to produkt medyczny, który może zawierać różne rodzaje substancji, zarówno syntetyczne...

Więcej
Właściwości ziół

Mięta

Mięta jest szeroko uprawiana i od dawna bardzo popularna. Miętę znali starożytni Egipcjanie 1000 lat…

Więcej
Ziołolecznictwo

Historia ziołolecznictwa

Zioła towarzyszą człowiekowi od początku historii, każda cywilizacja miała swój zestaw roślin jadalnych i leczniczych...

Więcej
Zioła a zdrowie

Zioła na odporność - jakie na wsparcie?

Zioła na odporność mogą być ciekawą alternatywą dla ludzi, którzy szukają wsparcia dla swojego naturalnego…

Więcej
Właściwości ziół

Bratek

Kolorowe bratki kojarzą się nam z wiosną – to pierwsze kwiaty na rabatkach i w…

Więcej
Właściwości ziół

Senes

Senes zyskuje na popularności, ponieważ jest bardzo skuteczny i łatwy w stosowaniu. Ten lek zawdzięczamy…

Więcej
Właściwości ziół

Owoc borówki czernicy

Czarne jagody to bogate źródło związków polifenolowych, głównie barwników antocyjanowych (glikozydy cyjanidyny, delfinidyny, malwidyny), ich…

Więcej
Właściwości ziół

Szałwia

Czerwono kwitnącą szałwię (Salvia farincea) znamy z kwietników, ale szałwia lekarska (Salvia officinalis) ma fioletowe…

Więcej